Slepičí polévka je lék!

Kdepak vývar hovězí, oslabeného malého i velkého pacienta nejlépe posílí polévka slepičí! To je jídlo onlinechlap.cz, které nás doslova postaví na nohy. Tato informace je pro nás hodně důležitá hlavně v době, kdy přichází opět sychravé podzimní a mrazivé zimní počasí. Prochladneme a nějaký ten vir si nás snadno „chytí“. Jak se takový lék – pořádná poctivá slepičí polévka vlastně správně připravuje? Víme, jak na to!
 
Stačí i kuřátko
Vývar připravený ze slepičky je samozřejmě nejvhodnější. Je hodně silný a aromatický. Navíc maso ze slepice obsahuje mnohem méně purinů, takže ho mohou v klidu dát i lidé, které trápí dna. Pokud ale zrovna slepičku nemáme „po ruce“, můžeme použít i kuřátko. To zase má výhodu v tom, že příprava je o dost kratší. Slepice je tužší, takže se vaří až tři hodiny. Kuřeti stačí asi hodinka. Ať už se rozhodneme pro první či druhou variantu, nejlepší je určitě koupit čerstvý „kousek“!polévka připravená v miskách.jpg
 
Co je potřeba

  • slepice či kuře
  • jedna větší mrkev
  • jedna kořenová petržel
  • půlka celeru (můžeme přidat i stonek řapíkatého)
  • jedna cibule
  • dva stroužky česneku
  • dva bobkové listy
  • mletý pepř (asi půl lžičky)
  • sůl (asi lžičku)
  • voda (asi tři litry)

 
Správný postup
Když chceme mít polévku opravdu léčivou, musíme myslet na správný postup její přípravy! Jen tak bude opravdu kvalitní, bude obsahovat potřebné cenné látky. Vhodný je například postup staré dobré české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Ta radí zeleninu rozdělit na dvě části. Jednu vaříme vcelku s masem. Druhou část nakrájíme a osmažíme na kousku másla. Přidáme ji do vývaru asi patnáct minut před koncem přípravy, poté co ho přecedíme a maso nakrájíme na kousky. Zároveň je to doba, kdy je čas přidat nudličky, případně kapání připraveného z vejce a polohrubé mouky.hrnec s vařečkami na stole v kuchyni.jpg
 
Pacientovi jen čistý vývar
Člověku, který je nemocný (ještě se necítí dobře, má horečku), podáváme jen samotný čistý vývar. Jeho tělo ještě není připraveno na zátěž, kterou představuje trávení složitých bílkovin. Také mu raději z talíře odeberme (ze stejného důvodu) přebytečný tuk. Ostatní, co si jí dávají tento „slepičí lék“ preventivně, si ho můžou samozřejmě dopřát v kompletním stavu!