Zlatá kukuřice!


Když jsem byl ještě malý, byla u nás kukuřice, kam až oko dohlédlo. Ovšem to bylo ještě v dobách, kdy se u nás místo řepky pěstovalo obilí, luštěniny, ba dokonce i brambory a len, a kdy se na okolních loukách páslo nebo ve stájích bučelo nemálo hovězího dobytka.


Jako malí jsme chodili zemědělcům na pole kukuřici ujídat. A na svoji obhajobu uvedu, že nám zase až tak moc nechutnala, takže jsme tam nenapáchali žádné podstatnější škody. 
kukuřice s listy


Nejen že jsme tam tuto ujídali, tedy okusovali oloupané klasy, ale její zrna nám docela dobře sloužila i ke hraní si na zubaře, protože to byly sice zažloutlé, ale přece jen dokonalé „korunky“, které se daly skvěle vsunout do mezer po mléčných zubech.


Chodili jsme ji tenkrát ochutnávat, a to navzdory tomu, že jsme rozhodně nemívali hlad a že jsme vlastně ani netušili, jak je taková kukuřice prospěšná. Tak prospěšná, že „jí bylo zjevně odpuštěno“ i to, že je původem z Ameriky, jež byla ještě před třemi desetiletími naším ideologickým nepřítelem a pro leckoho tímto zůstala dodnes.


Jenom si vezměte, jak je prý taková kukuřice užitečná! Má prý v sobě saponiny, flavonoidy, glykosidové hořčiny, třísloviny, ubichinon, silice a vitamín E, a to mají být do jediné výhradně zdraví prospívající látky.


Látky, jež člověku pomáhají v podobě zlepšení látkové výměny a snížení hladiny cukru v krvi, látky pomáhající při revmatismu, otocích kloubů, zánětech močových cest a nadváze, jež pomáhají vylučovat vodu zadržovanou v těle.


A mimo to se v kukuřici najde i škrob užívaný ve farmaceutickém průmyslu, olej užívaný pro změnu v kosmetice.


A dokonce je prý užitečná i kukuřičná čnělka, jež sloužívala jako močopudný prostředek, prostředek navyšující žluč a krevní tlak a podporující funkci srdečního svalu.
kukuřice v kastolu


A uznejte, že to výše vyjmenované je na jednu rostlinu až až. I když na to zase až tak docela jedna rostlina není, protože se pěstuje hned celá řada odrůd. Kukuřice koňský zub, pukancová, cukrová, škrobnatá, vosková, plevnatá, polozubovitá a dokonce i docela obyčejně znějící kukuřice obecná.


A proto ji klidně konzumujte. Tu z obchodu nebo klidně i tu z pole, pokud tedy nehrozí, že vás odtud požene hlídač se sukovicí nebo že budete po takové konzumaci https://www.vaoa.cz/zluty-jako-kukuricny-klas/, protože to zrovna něčím popráškovali.


Klidně ji jezte čerstvou i zpracovanou. Jdu vám v tom příkladem. Já ji mám nejraději zpracovanou. Zpracovanou hovězím dobytkem a až ve finální podobě hovězího stejku.


Zlatá kukuřice!
4 (80%)2